Skärpt vapenexport till diktaturer

Publicerad 2015-06-16

Försvar. Uppgörelsen om svensk vapenexport är klar. Skärpta regler för exporten till diktaturer är resultatet, även om det finns olika åsikter om hur långtgående formuleringarna i utredningen egentligen är.

Ledamöterna i den så kallade Kex-utredningen har enats om ett demokratikriterium som skärper reglerna för vapenexporten till diktaturer, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

En källa säger till TT att olika formuleringar har diskuterats, och att en majoritet av ledamöterna i kommittén är överens om att den som nu beslutats kommer innebära ett förbud mot export av vapen till diktaturer.

– I texten står att "det som i dagligt tal benämns som diktaturer och auktoritära stater", där finns det ett hinder mot export, säger källan.

– Det är ett förbud som gäller.

Formuleringen har ersatt den om att Sverige "ska" eller "bör" stoppa vapenexport till länder med omfattande brister i demokratin, vilket har varit en stridsfråga i utredningen tidigare.

Två ledamöter, Mikael Jansson (SD) och Lars Ohly (V), kommer dock att reservera sig även mot den nya formuleringen, den senare kräver ett "absolut hinder".

TT: Kommer det inte blir bråk om vilka länder som är diktaturer?

– Det kan inte vi sitta och bestämma vilka länder som är diktaturer. Varje land och varje tillfälle kommer att diskuteras, säger TT:s källa.

TT