Rysk-svenskt ordkrig på hög nivå

Publicerad 2015-06-18

Politik. Rysslands ambassadör i Stockholm anser att han möts av en kylig attityd av den svenska regeringen. Men utrikesminister Margot Wallström (S) kontrar: Det beror på Ryssland.

I en intervju med Dagens Nyheter beklagar Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev de försämrade relationerna mellan Sverige och Ryssland.

– Vi möts av en mycket kylig attityd, och alla kontakter på statsrådsnivå har frysts ner, säger han.

Kylan i relationen bekräftas av Margot Wallström, men hon ser det som en konsekvens av hur Ryssland agerar i Ukrainakonflikten.

– Vi har normala diplomatiska kontakter med Ryssland, men man kan inte säga annat än att våra relationer är ganska kyliga för närvarande, och det beror på hur Ryssland agerar, säger Wallström.

– Just nu handlar det om att Ryssland måste ta ansvar för sina handlingar. Vi agerar via EU och vi dömer Ryssland efter hur de agerar, och det är det som är problematiskt.

EU har bland annat infört sanktioner mot Ryssland, som väntas löpa året ut. För att sanktionerna ska lyftas måste Ryssland ändra sitt agerande i Ukrainakonflikten.

– Det är därför vi har en kylig attityd till att ha kontakter på ministernivå, de flesta länder har en restriktiv hållning där, säger Wallström.

TT