Sverige tog storslam när mattesnillen tävlade

Publicerad 2017-06-07

Utbildning. Nordens ungdomar har gjort upp i matte - och Sverige tog hem alla fem topplaceringarna.

– Det har gått bättre och de senaste åren, säger Jana Madjarova, ordförande i tävlingskommittén.

Det offentliga resultatet för gymnasietävlingen, som hölls i början på april, redovisades för en vecka sedan. Björn Magnusson från Katedralskolan i Lund kan nu titulera sig bäst i Norden på matematik, då han fick 23 rätt av 28 möjliga på de svåra problemlösningarna.

Sverige tog också hem de fem förstaplatserna, något som aldrig skett förut. Men även tidigare år har svenskar regelbundet placerat sig högt.

– Det som är extra glädjande är att problemen var lite svårare i år. Det har gått bättre och de senaste åren, säger Jana Madjarova, biträdande professor i matematik vid Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, samt ordförande i tävlingskommittén för Skolornas matematiktävling.

Hon vill ge lärarna i svenska skolor en eloge som uppmuntrar sina elever att satsa på matematik.

– Det har blivit mer okej de senaste åren att bli duktig på matematik. Det har varit något som man inte skulle skylta med, men nu har det blivit mer accepterat, säger Jana Madjarova.

Nordiska matematiktävlingen är en årlig tävling där talangfulla gymnasieelever från Danmark, Finland, Norge, Island och Sverige gör upp. De tävlande är mellan 16 och 19 år, med undantag för något snille som kvalificerat sig trots att han eller hon går i högstadiet.

TT