Kallare än på decennier - snö på Öland

Publicerad 2017-05-09

Väder. Från Ishavet kommer luften. Det märks. På flera håll i landet var natten kallare än någon majnatt på minst 35 år. Och på Öland låg snön på tisdagsmorgonen.

– I Skedemosse uppmättes ett snödjup på fyra centimeter. En klimatolog har kollat lite extra på detta, och han hittar inte i vår databas att det någonsin tidigare uppmätts ett snödjup på Öland i maj, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Väderinstitutet har dock ett förbehåll: snödjupet rapporterades inte lika regelbundet förr, och för månaden maj är statistiken särskilt opålitlig.

Men kallt är det över hela landet - med temperaturer mycket under det normala för årstiden. I nordligaste Norrland, där det inte är ovanligt med minusgrader nattetid så här års, var det uppåt 15 grader kallt på sina håll natten mot tisdagen.

Även senare i veckan väntas fortsatt aprilväder och kallt för årstiden. Men framåt helgen tar det sig - vädret stabiliseras och det blir i stort sett uppehåll. I östra Svealand blir det till och med lite sol och 13-14 grader varmt, om prognoserna stämmer.

För söndagen spår SMHI åter allmänt ostadigt väder i södra Sverige med tidvis regn. I norr: uppehåll och fortsatt kallt.

TT