Tredje pappamånad och slopat bidrag

Publicerad 2015-01-19

Stockholm. En tredje pappamånad ska införas och det kommunala vårdnadsbidraget ska slopas.

Det är några av de förslag som regeringen lägger fram för riksdagen i år.

Regeringen har nu släppt vilka propositioner den avser att komma med fram till och med september.

Bland annat föreslås en tredje pappamånad. I maj kommer en sådan proposition som ska behandlas av riksdagen efter sommaren.

– Ingen överraskning. Det är ju vad de sade före valet och som jag då sade att vi kommer att bekämpa, säger Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna, som tydligt motsatt sig en ytterligare öronmärkt månad.

– Vi tycker att makten ska ligga hos föräldrar och inte hos politiker. Vi vet att vår ståndpunkt har ett massivt stöd bland föräldrarna, som själva vill bestämma.

Även KD:s tidigare paradreform, det kommunala vårdnadsbidraget, lever farligt. I september läggs en proposition om att avskaffa det.

Det blir också förändringar när det gäller assisterad befruktning. Förra våren presenterades en utredning som ska ge ensamstående kvinnor samma rätt som gifta par och sambor. I juni kommer regeringen med en proposition.

Senast den 27 januari lägger regeringen fram en proposition om lägre arbetsgivaravgifter för unga. Förslaget är en del av Alliansens budget som röstades igenom.

Om det sedan kommer att förändras i kommande budgetar återstår att se.

TT