Stort intresse för minimal hobby

Publicerad 2015-03-22

Miniatyrer. Videoklipp där miniatyrmåltider tar form har blivit en trend på internet. Sushi, friterade räkor och tårtor tillagas i pyttekastruller på dockskåpsspisar.

– Hobbyn har utvecklats, säger Svenska miniatyrsällskapets ordförande Monica Eriksson.

En miniburrito till en liten hamster. Eller små födelsedagstårtor till en pygmeigelkott. Miniatyrrätter tillagade med minimala köksredskap gör succé på nätet. Trenden kommer från Japan och kallas kawaii-cooking, kawaii betyder söt eller gullig.

– Det finns en fascination över att du kan tillverka det så smått, säger Monica Eriksson om hobbyn.

Intresset ökar

FIlmerna läggs ut på Youtube men trenden har ännu inte nått de svenska miniatyrentusiasterna.

– I vårt sällskap handlar det mer om att inreda miljöer och hus med allt du kan tänka dig som finns i ett hem, säger Monica Eriksson.

Miniatyrsällskapet har funnits i snart 15 år och i helgen var det dags för en av årets höjdpunkter - Miniatyrmässan i Stockholm. Varje år dyker nya ansikten upp, berättar Monica Eriksson. De flesta av dem är kvinnor.

– Det är kvinnornas motsvarighet i hobby till järnvägar, säger hon.

Skala 1:12

På årets mässa samsas skor och cupcakes med oljemålningar i pyttestorlek.

Själv intresserar Monica Ericsson sig för 1920-talet.

– Jag jobbar med en gata med hus som finns i Gamla stan och så hittar jag på historier om dem som bor där. Jag tycker att det är roligt att hålla en tidsepok och faktiskt fundera på vad som fanns och hur det såg ut då.

Hon gör allt själv, från att bygga och tapetsera till att lägga golv och skapa möbler. Allt i skala 1:12, som är den internationella skalan.

– Sedan kan man gå ner 1:24 eller 1:48, och riktigt mikro är 1:144 men då kan man inte öppna lådorna längre.

TT: Är det inte lätt att slarva bort saker när det är så smått?

– Vi letar mycket på golvet. Så är det. Det gäller att lära sig att hålla en ordning, och jobba på brickor och så vidare.

TT