Psykologen: Våga prata om övergrepp

Publicerad 2015-03-24

Sexuella övergrepp. Barnens liv på nätet gör dem inte bara mer lättåtkomliga för sexuellt utnyttjande utan utsätter dem för information som kan vara svår att förstå. Nu startar en sajt med budskapet: dags att tala.

– Det är ju så att alla barn blir drabbade genom att de läser och hör och ser i media och om man inte pratar om det eller förklarar för dem så kan det vara väldigt jobbigt, säger projektledaren Åsa Landberg, som hela sitt yrkesliv som psykolog arbetat med utsatta barn.

Ökande siffror

"Dagsattprataom.se" är en del av Europarådets kampanj One in five, som syftar på att nära var femte barn i Europa utsatts för någon form av sexuella övergrepp. Stiftelsen Allmänna Barnhuset ligger bakom sajten som tagits fram tillsammans med barn och ungdomar och finansieras av regeringen.

– Jag välkomnar det här viktiga arbetet. Vuxna måste lyssna och ta barn på allvar. Vi får inte vara rädda för svåra samtal. Det förebyggande arbetet är avgörande, säger barnminister Åsa Regnér (S).

Nya siffror från Brå visar att antalet barnpornografibrott i Sverige ökat stort, 918 i fjol att jämföra med 485 anmälningar året dessförinnan. Samtidigt mer än fördubblades antalet anmälda fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

Inte skuldbelägga

Bakom siffrorna finns flera omfattade fall med många målsäganden som nu är uppe i rätten. Tidigare denna månad dömdes en 24-årig man till fem års fängelse för sexuellt utnyttjande och utnyttjande för sexuell posering. I det fallet hade 59 barn utsatts, den yngsta var elva år.

Åsa Landberg säger att många, både vuxna och barn, vet vad som pågår genom medier, vilket hon tycker är bra. Nästa avgörande steg måste vara att våga prata med varandra.

– Det är väldigt skrämmande med de här stora härvorna att så många barn är utsatta och så få har vågat slå larm. Som förälder är det viktigt att få barnen att förstå att de kan berätta utan att bli skuldbelagda, säger hon.

TT