Hultsfredsfestivalen till Sigtuna

Publicerad 2013-03-20

Hultsfred. Hultsfredsfestivalen flyttar till Sigtuna. Putte Svensson som var med och startade Rockparty som drog i gång festivalen påpekar att flytten kan innebära nya möjligheter för Hultsfred.

Flera band, bland andra Arctic Monkeys, Portishead, Fatboy Slim och Phoenix är redan bokade till sommarens festival den 13-15 juni, som kommer att äga rum i Mälardalen.

Beskedet gavs vid en presskonferens i dag på förmiddagen i Stockholm av det tyska arrangörsbolaget FKP Scorpio.

Försäljningen av biljetter till årets festival har inte ökat jämfört med förra året. Det är anledningen att festivalen flyttas, skriver FKP Scorpio i ett pressmeddelande.

"Jag kommer att ha hjärtat kvar i Hultsfred, men det finns tyvärr en smärtgräns för hur stora förluster det är möjligt att ta", säger vd Folkert Koopmans i en kommentar.

Kommunalrådet Lars Rosander (C) säger att kommunen tillsammans med Koopmans ska diskutera hur de kan fortsätta att förstärka och utveckla varumärket Hultsfred, främst inom utbildningssektorn.

Koopmans hoppas kunna stödja musikutbildningarna på Campus Hultsfred även i framtiden.

Hultsfredsfestivalen, som har arrangerats sedan 1986, har på senare år varit drabbad av ekonomiska problem. Festivalen 2010 fick ställas in och sedan 2011 är det FKP Scorpio som arrangerar.

– Det är jättetråkigt, säger Putte Svensson, verksamhetschef vid Rock City i Hultsfred om festivalflytten.

Femton år gammal var han med och startade föreningen Rockparty som drog i gång festivalen i Hultsfred. Han beskriver hur ett gäng högstadie- och gymnasieungdomar inspirerades av festivaler utomlands, särskilt Roskildefestivalen i Danmark, och bestämde sig för att ta konceptet till Sverige.

– Vi bodde här och vi var intresserade av att det skulle hända något i Hultsfred.

I dag ser marknaden helt annorlunda ut för festivaler än när den första genomfördes 1986, konstaterar han. Konkurrensen är mördande och det är svårt för små orter med svag infrastruktur att hävda sig.

– Festivalsverige i dag är en stor bubbla, säger Putte Svensson.

Rock City ägs av Hultsfreds kommun och hyser bland annat eftergymnasiala utbildningar i samarbete med olika högskolor. Här finns en stor konserthall och i huset finns också Svenskt Rockarkiv.

Den verksamheten påverkas inte av festivalflytten, enligt Putte Svensson. Han pekar också på att flytten kan innebära nya möjligheter.

– Det kan vara så att det öppnar möjligheter för andra kreativa unga människor som vill starta egna festivaler i Hultsfred.

TT