Unik födsel efter nedfrysning

Publicerad 2013-11-26

Stockholm. En unik flicka har fötts på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Mamman fick cancer för tio år sedan och strålning och cellgifter skulle göra det omöjligt att få barn, skriver Dagens Nyheter.

Läkarna plockade därför ut frisk äggstocksvävnad och frös ned den i flytande kväve. Hon blev fri från cancern och förra sommaren lyckades transplantationen av vävnaden.

Efter hormonbehandling och provrörsbefruktning föddes Freja, 48 centimeter, 2 970 gram, i går.

Kvinnan drabbades vid 23 års ålder av en ovanlig och svår cancersjukdom. Läkarna tvingades ge både strålbehandling och höga doser cellgifter. Men innan behandlingen inleddes frös man ner en bit av hennes äggstocksvävnad i flytande kväve, för att på så sätt kunna bevara ägg som senare skulle kunna befruktas.

Den tio månader långa behandling kvinnan sedan genomgick botade cancern, men ledde också till att äggstockarnas hormonproduktion upphörde och att chansen till graviditet försvann.

Förra sommaren tinades äggstocksvävnaden upp och återfördes. Med hormonbehandling fick läkarna i gång kroppens process att tillverka mogna äggceller och den provrörsbefruktning som följde lyckades på första försöket, enligt ett pressmeddelande från Karolinska universitetssjukhuset.

"Denna händelse är ett stort steg framåt som öppnar nya möjligheter till att få egna barn för unga cancerdrabbade patienter", säger Jan Olofsson, områdeschef vid Reproduktionsmedicin vid Karolinska.

En svensk studie från 2012 visar att bara ungefär varannan cancerdrabbad kvinna får information om att fertiliteten påverkas vid en cancerbehandling, mot åtta av tio cancerdrabbade män.

– Det har varit och är ett stort problem att många unga kvinnor som ska genomgå cancerbehandling inte informeras om risken för infertilitet, och om att den här möjligheten finns, säger Kenny Rodriguez-Wallberg, överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets kvinnoklinik och den som genomförde äggstockstranplantationen, till DN.

Enligt henne finns det bara 25 barn i världen som är födda efter att kvinnan genomgått en transplantation med egen äggstocksvävnad.

Just nu väntar ytterligare några svenska kvinnor på att genomgå transplantation av äggstocksvävnad i syfte att bli gravida.

TT