Tolv års fängelse för mord på kompis

Publicerad 2012-04-16

Karlskrona. Den 27-årige mannen i Blekinge döms till tolv års fängelse för mord på sin vän och arbetskamrat.

Han ska betala sammanlagt 224 000 kronor i skadestånd till offrets dödsbo, föräldrar och syskon.

Mannen är åtalad för att ha strypt 23-åringen i dennes bostad och sedan dumpat kroppen först i en avloppsbrunn och därefter i Fabbesjön utanför Karlskrona. Han har medgivit delar av händelseförloppet, men uppger i övrigt att han inte minns vad som hänt.

Domstolen har tagit fasta på att 27-åringen under förundersökningen erkände att han strypt kamraten och dumpat kroppen i sjön. Han har också berättat för en bror att han dödat 23-åringen, skrivit om det i brev och i minnesanteckningar och har på nätet sökt uppgifter om vad man får för straff för mord.

Under rättegången medgav 27-åringen att han hade en minnesbild av en rem runt 23-åringens hals, att han känt motstånd och att han stulit pengar ur ett skåp i mordoffrets bostad.

Enligt tingsrätten utgör mannens erkännande och hans egen detaljerade berättelse under förundersökningen samt de övriga omständigheterna i målet grund för den fällande domen.

23-åringen anmäldes försvunnen den 23 augusti förra året då han inte hade kommit till sitt arbete som bussförare.

Men redan samma morgon gav 27-åringen sken av att han saknade sin kompis och skrev på dennes Facebook-sida: "Var e du?".

Enligt domstolen visste han då mycket väl vad han själv hade gjort - tagit livet av kompisen med hjälp av en livrem runt offrets hals.

En månad senare hittades kroppen i Fabbesjön utanför Karlskrona. Samma dag greps 27-åringen och erkände mordet. Men därefter har han tagit tillbaka sitt erkännande, erkänt igen och i domstolen sagt sig inte komma ihåg vad som hänt.

TT