Inga Rysslandssanktioner i EU-utkast

Publicerad 2016-10-19

EU. Statsminister Stefan Löfven (S) är öppen för att utöka EU:s sanktioner mot Ryssland. Men det nämns inte i utkastet till ett gemensamt uttalande från EU-ledarna.

I utkastet, som nyhetsbyrån AFP har tagit del av, framgår det att Europeiska rådet kraftfullt fördömer bombningarna i syriska Aleppo och kräver att Ryssland och den syriska regimen "får ett slut på illdåden (mot civila i Aleppo) och vidtar omedelbara åtgärder för att ge humanitär tillgång till Aleppo och andra delar av landet".

Trots påtryckningar från USA och Storbritannien nämns dock inte sanktioner mot Ryssland och Syrien i utkastet till det gemensamma toppmötesuttalandet.

M-krav: Hårdare linje

Moderaterna krävde i EU-nämnden att Löfven driver frågan om sanktioner på grund av Aleppobombningarna på toppmötet, och hävdade att Sverige hittills har legat för lågt.

– Vi kan se till att Ryssland får betala ett ekonomiskt pris för sitt agerande, säger Ulrika Karlsson (M).

Liberalernas Tina Acketoft anslöt sig och uppmanade Löfven att ta på sig ledartröjan i EU i stället för att sätta enighet främst.

– Det är en inrikespolitisk dans de håller på med, de har något behov av att göra en inrikespolitisk historia av det här, säger statsministern till journalister efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

Han hävdar att Sverige driver på, men att det är lönlöst att göra det utan rimlig möjlighet till en enad EU-linje.

Sverigedemokraternas Johhny Skalin uppgav att SD gärna ser nya sanktioner mot Ryssland, men höll med regeringen om att det är viktigt att sträva efter enighet i EU.

Dålig relation

När EU-ledarna samlas för toppmötesmiddag i Bryssel är den dåliga relationen med Ryssland samtalsämnet. Den är i dag på bottennivå.

Den dåliga relationen är en följd av Rysslands annektering av Krim, det ryska stödet till rebellerna i inbördeskriget i Ukraina och rebellernas nedskjutning av ett civilt passagerarplan med en rysk robot 2014. Till det kommer de ryska flygbombningarna av Aleppo i Syrien. I måndags uttalade EU:s utrikesministrar att bombningarna kan vara ett krigsbrott.

Flera EU-länder vill skärpa EU:s sanktioner mot Ryssland, medan andra medlemsstater hoppas på lättnader. Flera EU-länder, inklusive Sverige, är öppna för att även sätta upp fler ryska personer och företag på sanktionslistor på grund av bombningarna mot Aleppo.

Nordstream-oro

Löfven uppgav också att han tänker ta upp de ryska planerna på en ny gasledning, Nordstream 2, i Östersjön.

– Det är en fråga där regeringen känner oro, och som behöver tas upp på EU-nivå, säger Löfven som har fått kritik för att Sverige i våras avstod att skriva under ett brev från tiotalet medlemsländer med kritik mot ledningen.

– Det står inte och faller med ett brev, det är inte där det avgörs, hävdar han.

TT