Sjöstedt vill beskatta de rika hårdare

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2017-06-15

Politik. Skärp beskattningen av de rika, återinför förmögenhetsskatten och arvskatten och dra ned på ränteavdragen.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt höll ett brandtal för jämlikhet och ökad rättvisa när han framträdde på Järvaveckan.

Han presenterade också ett förslag för att öka bostadsbyggandet i områden med bostadsbrist. Byggbolag ska få garantier för att om man bygger i sådana områden till rimliga hyror så ska staten garantera intäkterna de första 10-15 åren.

– Man kan se det som ett slags försäkring, sade Sjöstedt.

Men merparten av talet handlade om klassklyftor och ojämlikheten i Sverige.

Mer skatt

– Vi ser att det går bra för Sverige, men det är många människor som inte märker det, sade Sjöstedt.

– Det är pensionären som märker att det inte blir så mycket över när man blir gammal, det är alla som söker jobb men som på grund av sitt efternamn alltid hamnar sist i kön. Det är de som det redan gick bäst för som det nu går bra för, sade han.

Efter att ha redogjort för alla avtryck som Vänsterpartiet gjort i budgeten krävde Sjöstedt att de allra rikaste måste bidra mer. V vill se återinförd förmögenhets- och arvsskatt samt att ränteavdragen börjar trappas av.

Käpp i hjulet

– De som bor i hyresbostäder här är faktiskt med och betalar för de dyra villorna. Det är så det ser ut när man riggar skattesystemet för de rikaste, sade Sjöstedt.

Han kritiserade också de borgerligas försök att stoppa regeringens skattehöjningar.

– De är inte beredda att lägga en egen budget, det handlar bara om att sticka in en käpp i hjulet, sade Sjöstedt.

Han kritiserade också Socialdemokraterna för att de vill "sticka högerut".

– Det handlar om vilken sorts Sverige man vill se. Annie Lööf pratar om sänkta löner och försvagningar av arbetsrätten och marknadshyror. Det är sorgligt att Socialdemokraterna inte tycks se skillnaden mellan vänster och höger, säger Sjöstedt.

TT

Följ ämnen i artikeln