Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Många val i julgransdjungeln

Uppdaterad 2017-08-09 | Publicerad 2016-12-18

Jul. Valet mellan rödgran och kungsgran är inte alltid hugget som stucket för julfirare som vill dansa runt äkta vara. Men smågranar tycks också bli alltmer populära i stugorna - som komplement eller alternativ till en normalstor gran.

Med omkring 120 hektar julgransodling är Gunnars Granar en av landets största odlare. I skånska Degeberga växer både rödgran och kungsgran. När Göthner tittar i backspegeln har den klassiska, barrande och doftande rödgranen dominerat stort ute på landsbygden, medan den täta och praktfulla ädelgranen är lika populär som rödgranen i större orter.

– I fjol var det dock en väldig skillnad hos mina kunder i Skåne, som jag hade mest kontakt med. Där ökade försäljningen av kungsgran starkt med 20-30 procent. Och en tillbakagång för rödgranen, säger Gunnar Göthner, som säljer julgranar i parti.

Ekonomin påverkar

Rödgranen vann mer mark för fyra-fem år sedan då försäljningen av kungsgran minskade, berättar han.

– Det hängde nog ihop med att många såg mer pessimistiskt på ekonomin då. En vanlig rödgran kostar ju ungefär hälften jämfört med en kungsgran och kanske valde folk att hålla igen mer då.

I inredningsmagasin tycker han sig se en trend med lite mindre granar i bostäderna.

– Nu är det ofta många små granar i krukor och hinkar på bilderna, som dekoration vid sidan av den stora granen. Men jag vet inte hur stor inverkan tidningarna har, hur många som nappar på det, säger Gunnar Göthner.

För Joacim Granhof, på Riksdagsmannagården utanför Karlshamn, märks en ökad försäljning av just små granar.

– Vi ökar försäljningen av det vi kallar barngranar, mellan 80 och 110 centimeter höga, som blivit ett alternativ för många, säger Joacim Granhof.

Ökad konkurrens

Men rent allmänt ser han en vikande försäljning av de normalstora granarna. Det är en utveckling han drabbats av i några år.

– Vi märker tyvärr att hushållen väljer bort julgranar mer och mer. Jag tror att det kanske är en bekvämlighetssak, att man väljer att inte ha en gran hemma hos sig själv om man firar jul hos någon annan, säger Granhof.

Någon minskad försäljning har inte märkts i Degeberga. Varje år säljer Gunnar Göthner ungefär 50 000 granar, varav merparten odlas i trakten.

– Vår försäljning har inte påverkats på något sätt. Men vi säljer ju till detaljister, och det som har påverkat många detaljister är det nya konceptet med att många stora kedjor plötsligt säljer granar som lockvaror, även om de inte säljer växter annars, säger han.

TT