KD-kandidat: homosexualitet en synd

Publicerad 2015-04-12

Kristdemokraterna. Homosexuella kommer till helvetet - men kan klara sig genom att leva i celibat.

Det är budskapet från pingstpastor Tommy Dahlman, riksdagskandidat för Kristdemokraterna (KD) i valet i fjol.

Han och 21 andra pingstpastorer skrev i en debattartikel i den kristna tidningen Dagen: "Vi menar att praktiserande homosexualitet, utifrån vad Bibeln säger, är synd". Vidare klargör de följderna för att leva ett homosexuellt liv: "i så fall missar du himlen".

När tidningen GT frågar honom om följderna av det svarar Dahlman:

– Det finns en dubbel utgång. Man kan gå förlorad. Och kommer man inte till himlen kommer man till helvetet.

Biskop invänder

Enligt Dahlman är Bibeln "ingen roman" och det finns "obekväma, karga och besvärliga sidor av kristendomen". På frågan om homosexuella kan klara sig genom att leva i celibat svarar han:

– Ja, så är det.

Biskop Per Eckerdal i Göteborg har invändningar:

– Om man utgår från helheten i Bibeln och de stora sammanhangen är det väldigt svårt att komma fram till den tolkning de gör, säger han till SR:s P4 Väst.

Dahlman, från Trollhättan, hamnade på KD:s riksdagslista för norra Västra Götaland inför valet i höstas. Han säger att han blev tillfrågad två-tre gånger om att ställa upp och utan personvalskampanj röstades han upp från åttonde till tredje plats på listan.

"Ingen som visste"

Samtidigt säger KD:s partiprogram att ingen ska diskrimineras på grund av sexuell läggning. Och enligt Urban Eklund, ordförande för partiets nomineringskommitté som föreslog Dahlman, hamnar ingen kandidat på listan om de inte svarat ja på frågan om de delar KD:s värdegrund.

– Det var väl ingen som visste att han hade de där åsikterna då. Att politiskt säga att homosexualitet är synd skulle diskvalificera honom, men om han i sitt privatliv tycker så är en annan sak. Jag vill inte sitta och döma andra människor, säger Eklund till GT.

TT