Drömde om att döda sin familj

Publicerad 2015-05-12

Brott. Den 30-årige mannen slog sin hustru med en slägghammare i huvudet innan han kastade ut henne och parets spädbarn från en klippa.

Nu åtalas han för dubbelmordet utanför Lund.

– Han ska ha drömt om att döda dem, säger åklagaren Helena Lundström.

Mannen, som har erkänt att han dödat sin fru och dotter, har själv uppgett att han hört röster i huvudet.

– Han har berättat om att drömmarna kom snart efter att dottern föddes. Först kom de nattetid och sedan även dagtid. Han har sagt att han först lyckats tränga undan dem, men till slut lyckades han inte, säger åklagaren Helena Lundström.

"Bara tomhet i mig"

Kvällen den 9 december i fjol slog han sin hustru i huvudet med en slägghammare upprepade gånger i huvudet i bostaden. Därefter körde han kvinnan och parets spädbarn till Dalby stenbrott utanför Lund och kastade ut de båda från en klippa. De utsattes sedan för grovt våld på marken och avled senare av sina skador.

– Jag ville ju inte... det var aldrig något hat eller någon ilska eller några emotioner alls utan det var liksom bara tomhet i mig, säger mannen i förhör om när han delade ut hammarslagen.

Mannen är anställd vid Försvarsmakten och har gjort utlandstjänstgöring, men varken arbetsgivare, Region Skåne, vänner eller anhöriga kan vittna om att 30-åringen lidit av psykiska besvär och han har själv inte sökt vård.

TT: Kopplar han själv tvångstankar till något han varit med om som militär?

– Han har inte själv gjort någon sådan koppling hittills, säger Helena Lundström.

Allvarligt psykiskt störd?

En första rättspsykiatrisk undersökning visar att han är allvarligt psykiskt störd och var det även vid händelsen. En senare undersökning, gjord av Socialstyrelsens rättsliga råd, visar att gärningarna begicks under en psykisk störning, men att den inte var allvarlig.

Sommaren 2014 tecknade mannen flera livförsäkringar på ett belopp av 6,5 miljoner kronor för kvinnan - livförsäkringar hustrun själv inte undertecknat.

– Jag har åberopat det som bevisning till styrkande av att det ska bedömas som mord. Då menar jag i det att det är planlagt, säger åklagaren Helena Lundström.

TT