Skärpt straff i skånsk sexköpshärva

Publicerad 2014-03-05

Malmö. Hovrätten över Skåne och Blekinge skärper straffet från tre till fyra års fängelse för en 40-åriga kvinna som i november dömdes till tre års fängelse för grovt koppleri. Hovrätten går på åklagarens linje och dömer henne för det grövre brottet människohandel.

Avgörande i hovrättens skärpning av domen är hur stark den 40-åriga kvinnans kontroll över den 23-åriga kvinnan har varit. Malmö tingsrätt ansåg att den yngre kvinnans beroendeställning inte varit betydande och att 40-åringen därför inte kunde dömas för människohandel. I stället dömdes hon för det mindre grova brottet koppleri. Hovrätten har resonerat annorlunda och skriver i sin dom att den målsägandes möjligheter att påverka den egna situationen starkt begränsats och att den 40-åriga kvinnans inflytande har varit otillbörligt.

Enligt hovrätten har hon vilselett den yngre kvinnan när det gällde hur mycket pengar hon tjänade på att prostituera sig. Dessutom befann sig 23-åringen i en stark beroendeställning eftersom hon varken kan svenska språket eller har några andra kontakter i landet, förutom den nu dömda kvinnan, skriver rätten.

TT