Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Så förebygger du skidskador på sportlovet

Publicerad 2017-02-18

Olyckor. Sportlovet är i full gång - och allt fler skadar sig under skidsemestern. Men allmänt vett i backen kan förebygga olyckorna, säger en skidlärare. Och den gyllene regeln om att undvika det sista åket gäller än.

Det finns tre nyckelfaktorer för att minska risken för olyckor i skidbacken, säger Marie Stenmalm, med 20 års erfarenhet som skidlärare och ansvarig för Skistars skidskola i Sälen:

Kontrollera att utrustning och alla inställningar är som de ska. Ha kontroll på farten och håll avstånd till de andra i backen. På så vis kan man snabbt stanna om någon trillar framför en i backen.

– Många gillar hög fart, men man får absolut inte åka störtlopp i backen, utan svänga och hålla uppsikt framåt. Och om man ramlar ska man snabbt ta sig undan, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar säga: "ta det lugnt första åket och åk aldrig sista åket". Börjar man känna sig trött i benen är det risk för skador.

Fler skadar sig

Mellan 11 000-12 000 svenskar skadar sig så allvarligt i skidbacken varje år att de behöver uppsöka sjukvård. En ökning med 20 procent mellan 2007 och 2014 enligt uppgifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Drygt 60 procent av de som skadas är barn. Oftast handlar det om vrickningar och frakturer i ben eller handleder.

De större försäkringsbolagen lyfter ofta fram vikten av förebyggande åtgärder, som att alltid ha hjälm, ryggskydd och handledskydd. Särskilt vid snowboardåkning är handledsfrakturer en av de vanligaste skadorna.

– I dag är det en trend att ha hjälm och ryggskydd, det var inte alls lika vanligt för 15 år sedan. Men hur man beter sig i backen kan förebygga olyckor minst lika mycket, säger Marie Stenmalm.

Utlandsskador

Förutom skidolyckor är det också vanligt med pulkaolyckor. Hälften av alla barn använder alltid eller ofta hjälm i pulkabacken, uppger försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Men även utanför Sverige sker olyckorna. Förra året skadade sig 600 svenskar så allvarligt på skidsemester utomlands att de behövde söka hjälp hos SOS International. Under de senaste åren har det skett en liten ökning för varje år.

TT