Tre häktade för flickmord

Publicerad 2015-06-16

Brott. Bevisen mot det brödrapar och den ene broderns hustru som misstänks för inblandning i mordet på Lisa Holm är hemliga också efter häktningsförhandlingarna. Efter nästan sex timmars förhandling i Skaraborgs tingsrätt häktades alla tre mot sitt nekande.

De två bröderna 31 och 35 år häktades på den starkaste misstankegraden, sannolika skäl, för delaktighet i mordet. Kvinnan som skäligen misstänk för grovt skyddande av brottsling. Större delen av de utdragna förhandlingarna skedde bakom stängda dörrar och ingenting har avslöjats om hur rätten resonerade.

Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm vill inte gå in på vad som pekar mot trion, om det finns tekniska bevis eller vittnen.

– Det är helhetsbilden av allt vi tagit in under utredningen som gör att jag anser att det är sannolika skäl, säger Lars-Göran Wennerholm.

TT: Är du nöjd av utfallet att två av tre häktades enligt ditt yrkande?

– Ja, rätten har i stort sett gjort samma bedömning som jag.

"Det handlar om mord"

Enlig häktningsbeslutet är de två bröderna misstänkta för delaktighet i mord.

– Som jag ser det är det samma sak, det handlar om mord, säger Lars-Göran Wennerholm.

De tre fördes in till förhandlingen en och en sedan de körts i polisbil den korta sträckan från polishuset till den hårt bevakade och delvis avspärrade tingsrätten.

Den yngre broder som var först ut att möta häktningsdomaren rörde inte en min när rådman Björn Danielsson meddelade rättens beslut. 31-åringen kom in och fördes ut i handfängsel. Den 34-åriga kvinnan såg trött och rödgråten ut. Också hon nekade till alla misstankar men häktades på den lägre misstankegraden.

– Hon mår självklart mycket dåligt, jag hade hoppats att hon skulle släppas fri, säger hennes försvarare Peter Falck.

Yppandeförbud råder

Samtliga inblandade i målet har fått yppandeförbud och får inte uttala sig om den pågående utredningen.

– Men för min klients del innebär beslutet att processen nu måste skyndas på, säger Falck.

De tre har bott i ett hus i Blomberg på Kinnekulle i närheten av det kafé där Lisa Holm jobbade då hon försvann. De är gästarbetare från Litauen som i flera säsonger arbetat bland annat med byggarbeten. Litauens ambassad har skickat kondoleanser till Sverige. Och litauisk polis har i intervjuer med olika medier erbjudit sin hjälp i utredningen.

Utredningen och sökandet fortsätter inom de fyra amspärrade områdena runt Blomberg. Tingsrätten har satt 30 juni som datum för åtal, men enligt Lars-Göran Wennerholm kommer tidpunkten med säkerhet att flyttas fram.

– Utredningen kommer att fortsätta enligt de planer vi har gjort upp.

TT