Regeringen splittrad om arbetsinvandring

Publicerad 2017-02-14

Politik. Socialdemokraterna och LO vill begränsa arbetskraftsinvandringen. "Normala LO-jobb" ska gå till dem som bor i Sverige.

Men regeringspartnern Miljöpartiet är inte med på förslaget.

– Det finns arbetslösa människor i vårt land som kan ta de här jobben, som inte kräver hög utbildning eller höga kvalifikationer. Då är det rimligt att de får de här jobben först, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Under 2016 beviljades drygt 3 900 arbetstillstånd till yrken som högst kräver en kortare utbildning eller introduktion. Större delen rörde jobb som bärplockare, plantörer eller liknande.

Nu föreslår den socialdemokratiska partiledningen, med stöd av LO, till partikongressen i april att strypa arbetskraftsinvandringen till sådana jobb.

En begränsning

– Det är en begränsning i möjligheten att ta emot arbetskraftsinvandring för det vi kallar för normala LO-jobb, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

De nuvarande reglerna för arbetskraftsinvandring tillkom under Alliansregeringen med stöd från Miljöpartiet, vilket inte ökade MP:s popularitet i LO-borgen. Men Miljöpartiet vill inte backa från nuvarande regler.

– Nej, vi har samma position som tidigare. Vi tycker att dagens regelverk är värdefullt och vi jobbar naturligtvis på olika sätt för att förbättra det och förhindra att människor utnyttjas och för att korta handläggningstiderna, säger partiets talesperson Maria Ferm till TT.

Inga låglönejobb

En orsak till att bärplockare kommer utifrån, ofta från Asien, är de låga lönerna. Men att reservera jobben till människor som bor i Sverige är inte att bakvägen införa de låglönejobb LO sagt nej till, enligt Thorwaldsson.

– Nej, nej! Vi accepterar inte att man har jobb i Sverige som ligger under kollektivavtal, och det har varit problem med arbetskraft som kommer från länder utanför EU. Vi har haft enormt många skandaler och dubiösa arbetsgivare som utnyttjat människor fruktansvärt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Stefan Löfven tycker inte att hans parti ger efter för högerpopulister och de som vill stänga gränser genom förslaget om att begränsa arbetskraftsinvandringen. Och om det finns tillräckligt med människor som vill ha de här jobben eller inte spelar ingen roll.

Ta det som finns

– Går man arbetslös i Sverige så måste man också vara beredd att ta de jobb som finns, det är de regler vi har, säger Löfven.

Förslaget får kritik från Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, som tycker att det är något av en ickefråga. Det finns ingen motsats i att människor kommer hit och plockar bär och att människor som bor här gör det.

– Problemet är ju inte att för många kommer hit och plockar bär, säger hon.

– Det stora problemet är att alldeles för få människor som bor här tar de jobb som finns, exempelvis att plocka bär.

TT

Följ ämnen i artikeln