Kunglig kromosom förvirrar forskare

Publicerad 2013-10-13

Stockholm. En blodig näsduk har satt myror i huvudet på forskarna. Kommer blodet verkligen från Ludvig XVI:s avhuggna huvud? I så fall var nog prins Filip av Orléans homosexuell - trots allt.

Legenden sade att fläckarna på näsduken var blod från Ludvig XVI, den kung som giljotinerades under franska revolutionen. Ett vittne skulle ha torkat upp det sprutande blodet med en näsduk, som sedan dess har förvarats i en förgylld kalebass.

Genom att jämföra blodet med dna från en sedan länge död släkting till kungen, Henrik IV, blev genetikern Lalueza-Fox från Barcelona säker på att legenden var sann.

Den franske historikern Philíppe Delorme menade dock att dna-provet från Henrik IV:s mumifierade huvud var för litet.

Tillsammans med genetikern Jean-Jacques Cassiman identifierades i stället tre levande manliga släktingar till huset Bourbon, dit både Henrik IV och Ludvig XVI hörde.

Männens Y-kromoser analyserades och till forskarnas förvåning påminde profilen vare sig om Y-kromosomen från näsduken eller Henrik IV:s huvud.

Anledningen, hävdar de i det senaste numret av European Journal of Human Genetics, är att de tre släktingarna antagligen kommer från olika grenar av Bourbons släktträd.

Lalueza-Fox säger däremot att anledningen är mycket enklare - och mänskligare - än så.

Alla tre kan nämligen spåras till prins Filip I av Orléans, yngre bror till solkungen Ludvig XIV. Filip fick visserligen flera barn, men misstanken har alltid funnits att de inte var hans egna, eftersom han antas ha varit homosexuell och att barnen härstammade från en "kunglig stand in".

Båda sidor är överens om att fler tester är bästa sättet att lösa gåtan, men pengar saknas.

TT