Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ståtlig växt för bantare luktar illa

Publicerad 2015-03-06

Växter. Den luktar illa, har ett ekivokt latinskt namn, och själva blomman är giftig. Men det är en ståtlig växt, och av rotknölen görs både mjöl och bantningspreparat. Nu blommar konjaksknölkallan i Göteborg.

I omkring 1 500 år har konjaksknölkallan odlats i Asien. Den har inget alls med drycken konjak eller Frankrike att göra.

– Konjaku är en mycket gammal benämning på växten, ursprungligen från Kina, säger Björn Aldén, intendent på Göteborgs botaniska trädgård.

I ett växthus där slog konjaksknölkallan ut i blom på torsdagen. Det märks på lukten.

– Den vedervärdiga stanken ska dra till sig pollinerande insekter, som tror att det är ruttet kött och kommer dit för att lägga ägg, säger Aldén.

Växten är omkring två meter hög. De delar som sticker upp från marken är giftiga. Men av rotknölen görs ett stärkelserikt mjöl, som används i sötsaker och i nudlar till den japanska rätten sukiyaki. Av knölen görs också örtmedicin, skönhetsprodukter och bantningspreparat - med mycket fibrer, men utan kalorier.

"Stjälken" är egentligen en kolv, med tusentals små blommor på den övre delen. Ett stort, rödlila hölster omger kolven.

Knölkallornas latinska släktnamn amorphophallus, som betyder "oformlig fallos", har inspirerats av kolven.

TT