S-topp sågade partiet i diplomatmöte

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-04

Stockholm. I samtal med amerikanska diplomater sågade socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin sitt eget parti. Partiet saknade idéer och ägnade sig bara åt att säga nej, ska Ahlin ha sagt enligt ambassadens rapport hem till Washington. Det skriver Aftonbladet som tagit del av hemliga dokument som släppts av sajten Wikileaks.

Ahlin själv uppger för TT att det inte är några häpnadsväckande avslöjanden som har publicerats.

– Det är ett helt vanligt samtal som jag har med ambassadörer och ambassader hela tiden, säger han och uppger att samtalen ägde rum på hans kontor.

– Jag springer inte till amerikanska ambassaden och skvallrar.

Aftonbladet har tagit del av rapporter från två möten med Urban Ahlin som amerikanska ambassaden i Stockholm skickat till Washington. I ett möte den 14 november 2007 ska Ahlin ha sagt att S förlorar kriget om idéerna.

"Moderaterna har ett program. Allt vi gör är att säga nej. Vi har inga tankesmedjor som tar fram idéer, inget alternativt program".

– Vi var lite i chock efter att ha förlorat valet 2006. Vi hade inte regeringskansliet till vårt förfogande längre och vi hade svårt att hitta vår position. Dessutom hade vi bytt partiledare, säger Ahlin.

TT: Varför pratar du med amerikanska diplomater om interna partiproblem?

– Det handlar om en inrikespolitisk diskussion om vad som händer i inrikespolitiken. De undrade om de redan kunde skriva tillbaka till Washington om att vi Socialdemokrater har vunnit valet. Nej, säger jag, det är för tidigt att ropa hej, och så berättar jag om olika saker som kan spela roll i valrörelsen. Tyvärr fick jag ju rätt.

– Jag skäms inte ett ögonblick. Det finns inget i detta som jag inte skulle ha sagt utåt eller till en journalist som skulle ha frågat eller internt i partiet.

Han uppges vid även ha sagt att de rödgrönas taktik inför valet 2010 var att smutskasta regeringen med skandaler.

– Att jag har sagt att vi inte ska ta segern i valet för givet för att vi har bra opinionssiffror 2007, är det konstigt? Det har jag sagt internt, det har jag sagt utåt, det har jag sagt till amerikanska ambassaden.

TT