Lööf ber borgerliga rycka upp sig

Publicerad 2015-06-28

Politik. Centerledaren Annie Lööf vill se borgerligheten ta sig i kragen och återupprätta "tron på valfriheten".

– Vi satt bekvämt stilla i båten i stället för att sätta segel och ta ut en förnyad kurs, sade hon om Alliansens sista tid i Rosenbad.

Samtidigt angrep hon i sitt Almedalstal Stefan Löfven och hans regering, en samling där regeringsduglighet inte visas och med en statsminister som pratar men inte gör något: Alliansen har en chans på makten igen om man gör rätt, enligt Lööf.

– En ny borgerlig jobbpolitik behöver vara mer än bara jobbskatteavdrag och en budget i balans, sade hon inför 2 600 åhörare.

Hon lät lite som för några år sedan i Almedalen när hon kallade Alliansen trött och i behov av att trycka på "refresh" och bjöd in till korvgrillning hemma i Maramö.

Stå för öppenhet

Hon gjorde klart att hon tänker stå för ett Sverige öppet för invandring, men med tuffa, konkreta reformer på bostads- och arbetsmarknaden.

– Jag kommer aldrig att vika en tum från att försvara det öppna samhället.

I jobbpolitiken hon ser framför sig ingår C-förslaget om en skatt på kemikalier i elektronik och byggvaror som ska ge 3,5 miljarder. Det ska betala sänkt skatt för småföretag och högre avlönade och ge "tusentals jobb."

– Vi behöver både fler jobb och minskad miljöförorening, det smartaste sättet att göra det är att jobba med grön skatteväxling, sade Lööf på en pressträff inför talet på Centerpartiets dag.

Centern föreslår att egenföretagare som anställer en person ska slippa betala arbetsgivaravgift helt eller delvis för den anställde under det två första åren. Det ska kosta 2,6 miljarder.

Inte statens pengar

C vill höja gränsen för när en person börjar betala statlig skatt med 500 kronor, från 36 900 kronor i månaden. Det kostar cirka 1,3 miljarder per år och ska göra att 50 000 löntagare slipper betala statlig skatt helt. Alla som tjänar mer än så får också aningens lägre statlig skatt.

– Skattemedel är inte statens egendom, sade hon till dem som menar att partiets skattesänkningar är dyra för staten.

Men, det mesta ska ändå betalas med en ny skatt, en skatt på kemikalier. Det kan vara flamskyddsmedel i datorer eller mjukgörare i plastgolv, så kallade ftalater. Skatten ska, tror partiet, dra in 3,5 miljarder per år trots att en utredning som Alliansen bedömde 2,4 miljarder som en möjlig intäkt.

Svensk Handel kritiserar förslaget om kemikalieskatten. Det kommer att slå mot jobb i Sverige utan att minska flamskyddsmedlens existens och slå mot den pressade elektronikhandeln, anser vd:n Karin Johansson.

TT