Stora journalproblem på BB i Stockholm

Publicerad 2017-01-23

Medicin. Journalsystemet på Stockholms alla förlossningsmottagningar har drabbats av stora störningar och legat nere två nätter i rad, rapporterar Aftonbladet, vilket medför risker för både mammor och barn.

– Det är verkligen, verkligen inte bra. De arbetar med frågan både på sjukhuset och IT-avdelningen, säger Sari Ponzar, verksamhetschef och jourhavande överläkare på Södersjukhuset, till Aftonbladet.

– Verksamheten bygger ju på att man har ett fungerande journalsystem, men man övergår till papper och det finns rutiner för hur man hanterar detta.

Journalsystemet Obstretrix överför journaler med information om den gravida kvinnan och barnet från mödravården till förlossningsavdelningen.

Tung helg

Enligt Mia Ahlberg, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet, har det sannolikt varit tung helg för personalen på förlossningen i Stockholm. Men för de födande kvinnorna finns det ingenting att oroa sig för.

– När mammorna kommer in till förlossningen möts de av människor som tar hand om dem, inte ett datorsystem. Det är omständligt för personalen och det kan bli fråga om extra provtagning för kvinnan.

Fördelarna överväger

Problemen började under natten till söndagen. Under dagen fungerade det igen, för att sedan åter gå ned på kvällen.

Systemet är sårbart och tekniska problem uppstår med jämna mellanrum. Samtligt anser Mia Ahlberg att det är märkligt att felet tagit så lång tid att åtgärda.

– Fördelarna överväger fortfarande på långa vägar det gamla papperssystemet när kvinnan själv fick komma med sin journal i handen, men det går uppenbarligen inte att säkra det här systemet, säger hon.

TT