Astmamedicin påverkar längden

Publicerad 2015-10-05

Hälsa. Småbarn som får astmamedicin kanske inte blir lika långa som de annars hade blivit. Läkare bör därför tänka sig för innan de ordinerar medicinen till mindre barn.

Det säger finska forskare efter att ha analyserat 12 000 barn som runt två års ålder upprepade gånger inhalerade steroidhormoner mot astma.

Steroider vidgar luftrören, men det har också funnits misstankar om att hormonerna påverkar tillväxten.

Forskarna, som presenterade resultaten vid en konferens i Barcelona, studerade barnens tillväxtkurvor och jämförde med förväntad längd som vuxna utifrån föräldrarnas längd.

Det visade sig att medicineringen, om påverkan förblir permanent, kan komma att förkorta barnens längd som vuxna med cirka tre centimeter.

– Det är viktigt att läkare tänker sig för två gånger om ett barn i den här åldern verkligen behöver steroider eller inte, säger Antti Saari vid Östra Finlands universitet, en av forskarna bakom studien.

Att avgöra vilka barn som har nytta av steroider är dock inte så lätt, eftersom det är svårt att på förhand veta vilka barn som svarar på behandlingen.

Andra forskare säger till BBC News att inga föräldrar bör sluta ge sina barn astmamedicin eftersom behandlingen kan vara direkt livsavgörande för vissa barn.

TT