Ryskt tonläge kan höjas

Publicerad 2015-04-12

Ryssland. Ryssland reagerar nu mot de nordiska försvarsministrarnas utspel. Sveriges inställning till Nato kallas till exempel bekymmersam.

Och det ryska tonläget kommer att höjas ytterligare, tror bedömare.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, är inte förvånad över reaktionen från Ryssland efter försvarsministrarnas debattartikel om ett fördjupat nordiskt försvarssamarbete.

– Frågan nu är vilka reaktioner i övriga former som kommer och hur Ryssland kommer att agera utrikespolitiskt, säkerhetspolitiskt och militärt. Det är den allvarliga och oroande frågan, säger han.

Agrell pekar på att bara under det senaste året har det märkts en ökad militär verksamhet med övningar, men också av kränkningar både i luften och vatten

– Det mönstret lär ju inte avta.

Rysk markering

I ett uttalande från ryska utrikesdepartementet kommenteras den debattartikel som de nordiska försvarsministrarna nyligen publicerade i norska Aftenposten. I artikeln skrev ministrarna bland annat att det säkerhetspolitiska läget för Norden förvärrats på grund av Rysslands agerande. Som exempel nämns annekteringen av Krim och konflikten i Ukraina.

Ryska UD meddelar nu att det nordiska försvarssamarbetet riktat mot Ryssland kan undergräva de positiva resultat som tidigare nåtts, rapporterar svenskspråkiga Yle.

Ryssland pekar även ut vad de kallar Finlands och Sveriges närmande till Nato som "speciellt bekymmersamt", enligt Reuters.

Mer att vänta

Även den militärstrategiske experten Stefan Ring tror på ytterligare reaktioner. Han pekar på det amerikanska signalspaningsplanet ovanför Östersjön som nyligen blev hårt uppvaktat av ett ryskt jaktplan.

– Jag tror att vi kommer att se exempel på sådant, både till havs och i luften, där man tydligt markerar sitt missnöje.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger bland annat i en skriftligt uttalande att de nordiska länderna kommenterat hur Ryssland agerat vid annekteringen av Krim och konflikten i Ukraina.

"Vår artikel innebär inte att något lands säkerhetspolitiska doktrin förändras", säger han vidare.

TT