Aktivister gripna på flygplats

Publicerad 2015-06-02

Politik. Tio aktivister har gripits efter att de tagit sig in på flygplatsen i Luleå i protest mot den pågående militärövningen.

– Det är helt oacceptabelt att de utsätter sig själva och framför allt civila resenärer för onödiga risker, säger Louise Levin, informationschef på Norrbottens flygflottilj.

Det var vid lunchtid som tio aktivister från det antimilitaristiska nätverket Ofog, Kvinnor För Fred och Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen tog sig in på flygplatsen. De omhändertogs snabbt och överlämnades till militärpolisen.

– Personalen har agerat väldigt professionellt och vi har kunnat förhindra en eventuell olycka på flygplatsen, säger Louise Levin.

Militärövningen Arctic Challenge Exercise delar start- och landningsbana med civil trafik på flygplatsen i Luleå, men Louise Levin säger att varken övningen eller den civila trafiken påverkats av aktivisternas protest.

– Vi har gått in för att protestera mot övningen och mot upprustningen i allmänhet. Eftersom vi bor i Sverige så riktas vår protest mot den svenska militären i första hand men även mot militarisering generellt i världen, säger en talesperson för Ofog till TT.

Åklagaren har tagit beslut om att inleda en förundersökning mot de gripna aktivisterna.

TT