Fikru Maru återförd till fängelset

Publicerad 2017-01-08

Etiopien. Den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru har återförts till fängelse efter att ha vårdats för en lungkollaps. Han har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Han är svårt sjuk och opererades i smyg av ett svenskt läkarteam i början av december. I lördags var han dock tillbaka i fängelset, skriver Hela Hälsingland.

Tidigare har Fikru Maru dömts för att ha varit inblandad i en korruptionsaffär med landets tullminister. I den nya rättegången som startade i december anklagas han också för att vara en del av en terrorgrupp och för att ha varit med och finansierat ett uppror i Kilintofängelset i Addis Abeba där en brand startade.

När branden utbröt befann sig Fikru Maru dock inte i fängelset, eftersom han dagen innan förts till sjukhus. Det förklaras, enligt åtalet, med att han medvetet ätit så mycket choklad att hans lunga kollapsade.

Fikru Maru är anställd på Hudiksvalls sjukhus, och anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare. Han startade den första hjärtkliniken i sitt forna hemland Etiopien, men fängslades i maj 2013 på grund av mutanklagelser.

TT