Allt fler yngre kriminella bär skyddsvästar

Publicerad 2017-01-24

Brott. Allt fler yngre i kriminella gäng i Malmö använder sig av skyddsväst, rapporterar P4 Malmöhus.

– Nyligen identifierade vi en 16-åring som bar skyddsväst, säger poliskommissarie Patrik Andersson.

Under de senaste fem åren har Malmöpolisen noterat allt fler kriminella bär skyddsvästar, men nu är även tendensen att allt fler yngre människor skyddar sig med västar.

– När vi har haft perioder med skjutningar ser vi en ökad användning av skyddsvästar. Till viss del handlar det om en hotbild. Vissa individer i vissa av de här kriminella nätverken vet om att de har pågående konflikter, säger Patrik Andersson, kommissarie på regionala underrättelseenheten i region Syd, till TT.

16-åring med väst

I helgen skottskadades en 18-åring och hans liv kan ha räddats av att han bar en skyddsväst. Minst en kula ska ha fastnat i västen, skriver Sydsvenskan. Nyligen greps även en 16-åring, som bar skyddsväst, med flera vapen, uppger Andersson.

– Samtidigt som det är ett sätt för dem att skydda sig är det en indikator för oss att de rör sig i fel kretsar. Ofta har de även vapen i närheten, säger Patrik Andersson.

Ett företag i Malmö som säljer skyddsvästar uppger för TT att det är branschstandard att endast sälja till ordningsvakter, poliser och väktare med godkänt i ID-kort i butik. Den aktuella butiken upplever inte att privatpersoner försöker köpa säkerhetsvästar i deras butik, men två andra Malmöbutiker, som också följer branschstandard, ger en annan bild. Butikerna har haft flera besök av unga män som vill köpa västar, rapporterar P4 Malmöhus.

"En färskvara"

– Vi tycker att det är bra att butikerna inte säljer till privatpersoner. Sedan är det ju inte svårt att få tag i skyddsvästar på internet och på andrahandsmarknaden. Men skyddsvästar är en färskvara. De är som bäst de första fem åren, sedan kan de till och med förvärra eventuella skador om man använder gamla västar, säger Patrik Andersson.

TT

Följ ämnen i artikeln