Övermod orsak till många drunkningar

Publicerad 2015-06-15

Olyckor. Risken att drunkna ökar med sol och vackert väder. Och det är inte bara alkoholen som är boven - många olyckor hade kunnat undvikas om vi bara kunde bedöma vår simförmåga bättre.

När midsommar närmar sig och kvällsdoppet eller roddturen lockar i sommaridyllen gäller det att tänka till en extra gång, även om du är nykter.

– Det är en fara med att folk uppfattar det som att man måste var full för att drunkna, säger Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert vid Svenska livräddningssällskapet (SLS).

Om vi inte överskattade vår simförmåga kunde många olyckor undvikas. Och en så enkel sak som att ta på sig flytväst skulle minska båtdrunkningarna avsevärt.

– Tyvärr är det en del som överskattar sin förmåga, missbedömer riskerna med vatten och därför drunknar.

Dålig fysik

Omkring 85 procent av dem som drunknar är män. Flertalet är över 50 år och 30 procent är över 70 år, enligt statistik från SLS.

– Man ger sig ut och simmar när man inte har fysiken eller kunskapen för det. Det är inte sällan man har en fysisk eller psykisk diagnos i de åldrarna, säger Wernesten.

SLS och Transportstyrelsen har gått igenom obduktionsprotokoll från båtolyckor 2012-2014 och har sett att det ofta finns bakomliggande sjukdomar vid drunkningar. Samtidigt visar organisationens attitydundersökningar att män tar större risker än kvinnor. Många män avfärdar idén att bära flytväst med att de kan simma, eller att de kan ta den på sig vid behov.

– Men vi vet att drunkningar med båt sker plötsligt, och de sker inte i stormar utan i lugna vatten.

Alkohol i blodet

Den andra stora riskfaktorn är alkohol. Hälften av dem som drunknar har alkohol i blodet vilket har en fysisk påverkan, det kan upplevas som att man är varmare än vad man är samtidigt kyls kroppen ned väldigt fort.

Försäkringsbolaget Trygg-Hansa har gått ut med kampanjen "Don't drink and dive" om riskerna med att bada onykter.

– När vi har räkna ut hur många personer som badar berusade varje dag blir det ungefär 10 000 svenskar, säger Johan Eriksson, kommunikationschef för Trygg Hansa.

Han varnar för att även små mängder alkohol utgör en fara eftersom folk påverkas olika. Dessutom försämrar alkohol omdömet och förmågan att bedöma risker.

– Övermod eller hybris är en riktigt farlig bov, både med och utan alkohol, säger Johan Eriksson.

TT