Rekordstor bläckfisk fast i kräftbur

Publicerad 2015-06-22

Natur. En rekordstor bläckfisk har påträffats i vattnen utanför Lysekil. Den åttaarmade Virvelkraken, som arten kallas på svenska, har ett armspann på omkring en meter.

– Den är betydligt större än en normal bläckfisk av den här typen och den största vi någonsin haft och kan mycket väl vara den största bläckfisk som tagits i svenska vatten, säger Helen Sköld, marinbiolog vid Havets hus i Lysekil, där bläckfisken nu bor sedan några dagar tillbaka.

Bläckfisken - oklart om det är en hane eller hona - hittades av havskräftfiskarna Göran och Tomas Upper i en tina som lagts på 70-80 meters djup.

– Vi har skojat om att den måste ha öppnat luckan själv och sedan stängt efter sig, säger Tomas Upper.

I Havets hus har den stora bläckfisken placerats i akvariet.

– Åttaarmade bläckfiskar kan vara rymningsbenägna så vi har satt lås på akvariet och lagt stenar över så att den inte ska kunna smita, säger Helen Sköld.

I akvariet finns ytterligare en bläckfisk.

– Det är en hona som dragit sig undan och ligger på ägg. Hon är inte så rolig för besökarna eftersom hon bara sträcker fram en tentakel ur sitt bo när hon vill ha mat. Det nya exemplaret är betydligt livligare, käkar kräftdjur och simmar runt här just nu för att titta på omgivningen.

TT