Polisen visar upp vapenbeslag i Malmö

Publicerad 2016-12-08

Brott. Med sitt geografiska läge är Malmö troligtvis landets främsta inkörsport för illegala vapen, säger polismästare Stefan Sintéus.

Han står framför ett bord i polisens beslagsförråd som dukats upp med hundratals vapen - beslagtagna i fjol och i år.

– Det här är ungefär hälften av de vapen som vi har i beslag, den andra hälften finns för tekniska undersökningar eller är redan förverkade, säger Sintéus på en pressträff i Malmö.

Varje år brukar det göras omkring 600-700 vapenbeslag i Malmötrakten. Och polisen uppfattar den illegala vapenimporten till Sverige som ökande. Malmö utmärker sig i landet, enligt honom:

– Malmös geografiska läge gör att det finns möjligheter att snabbt få in vapen från kontinenten.

– Jag tror att Malmö sticker ut om vi hade jämfört med resten av Europa när det gäller att depålägga vapen som sedan används av kriminella personer.

På bordet i polisens beslagsförråd ligger bland annat elpistoler och Kalashnikovs. En del illegala vapen har varit nedgrävda eller gömda i källare i väntan på att användas. Till och med en trampmina är beslagtagen. Sintéus pekar också på några omfattande partier av flera vapen.

Vissa vapen förverkas, medan andra förvaras.

På kort sikt behövs ett utökat samarbete med Tullverket och internationella myndigheter för att minska införseln på illegala vapen, enligt honom.

– Allt i syfte att minska importen och försvåra för de personer som tar in vapen, säger Sintéus.

TT

Följ ämnen i artikeln