Jordgubbarna synas på molekylnivå

Publicerad 2017-06-02

Natur. Det ser ut att bli en bra jordgubbssommar, trots den kyliga våren. Det minskar också risken för att det fuskas med ursprungsmärkningen.

– En bra säsong blir de svenska priserna låga ganska tidigt, säger Kristina Mattsson på Jordbruksverket.

När det närmar sig midsommar börjar också högsäsongen för jordgubbsfrossandet - och för Jordbruksverkets kontrollverksamhet av de röda bären.

Utöver att granska fakturor och fraktsedlar kan kontrollanterna skicka jordgubbar på analys. Då granskas vattenmolekyler och vissa grundämnen i bären och jämförs med svenska referensprover.

I fjol hittade Jordbruksverket dock inte ett enda fall där jordgubbar märkts med fel ursprung. Ett tydligt tecken på att den svenska säsongen var både tidigt i gång och gav riklig skörd.

– När det kommer mycket svenska jordgubbar försvinner det ekonomiska incitamentet att ändra märkningen, säger Kristina Mattsson, på Jordbruksverkets enhet för handel och marknad.

– Men en dålig vår kan det ju vara dubbla priset på svenska bär jämfört med bär från kontinenten.

Prognosen för sommarens säsong är god. Den som längtat efter jordgubbsfest i midsommar bör med andra ord inte bli besviken.

– Mellansverige ligger möjligen lite sent, men det kommer att finnas gott om jordgubbar från södra Sverige, säger Kristina Mattsson.

TT