Lätt att köpa sprängämne i Sverige

Publicerad 2015-07-08

Säkerhet. Rent ammoniumnitrat är mycket effektivt för att göra bomber. Trots skärpta EU-krav kan privatpersoner i Sverige enkelt köpa ämnet på nätet.

Sveriges första självmordsbombare använde ammoniumnitrat när han sprängde sig vid jul 2010. Den norske terroristen Anders Behring Breivik använde samma ämne i attentatet i regeringskvarteren i Oslo 2011.

Trots ett EU-förbud kan privatpersoner enkelt köpa samma ämne som fanns i sprängladdningarna, rapporterar SvD.

Ammoniumnitrat är populärt bland terrorister för att göra egentillverkade bomber och är olagligt att sälja till privatpersoner. Men trots att beslutsfattare i både Sverige och EU har försökt att begränsa tillgängligheten har det hamnat mellan stolarna i EU:s byråkrati och är inte olagligt att köpa. Hade ämnet legat under lagen om sprängämnesprekursorer hade det även varit förbjudet att köpa.

I ren form är ammoniumnitrat mycket effektivt som ingrediens i bomber. Ämnet finns bland annat i vissa kylpåsar och i konstgödsel.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att han är upprörd över situationen men att det är bra att ämnet uppmärksammas.

– Det gör mig orolig, det kan jag säga. Och det gör mig också fundersam på hur regelverket ska se ut. Men det kommer vi inte åt om inte regelverket skärps i EU misstänker jag, säger han till tidningen.

TT