USA slår snart i lånetak

Publicerad 2015-10-16

USA. USA:s regering slår i det så kallade lånetaket senast den 3 november, enligt finansministern Jack Lew. En snar uppgörelse om en höjning av taket försvåras av talmansproblem i kongressen.

Situationen är kritisk. I statskassan finns bara 30 miljarder dollar (cirka 250 miljarder kronor), skriver Jack Lew i ett brev till kongressen, rapporterar Reuters.

Lånetaket är en gräns för hur mycket den amerikanska staten får låna. Det ligger för närvarande på 18 100 miljarder dollar.

En höjning av taket kräver att republikanerna i kongressen går med på det, vilket kompliceras av att den republikanske talmannen John Boehner sagt att han lämnar kongressen i månadsskiftet utan att en efterträdare har kunnat pekas ut.

En omröstning för att välja en ny talman har utlysts till den 29 oktober, men Boehner har erbjudit sig att sitta kvar under en övergångsperiod om inget alternativ dyker upp, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Analytiker och beslutsfattare har varnat för att USA så snart lånetaket har uppnåtts snabbt kan hamna i en situation där staten tvingas ställa in betalningar. Denna farhåga har redan börjat sprida oro bland investerare i korta statspapper på räntemarknaden.

En del bedömare räknar med att Boehner, innan han lämnar sin post, ser till att få en uppgörelse om skuldtaket på plats.

TT