Vd: Måste svida för bluffande biltillverkare

Publicerad 2017-01-13

Miljö. Flera kända bilmärken har anklagats eller utreds för att ha manipulera utsläppsdata i sina dieselmotorer. Nu skickar Motormännen en stark uppmaning till alla biltillverkare att visa att de har rent mjöl i påsen.

– Det handlar om bilbranschens trovärdighet, säger vd:n Fredrik Daveby.

Fiat Chrysler anklagas av USA:s miljömyndighet EPA för att använda otillåten mjukvara för att dölja verkliga utsläpp av kväveoxid från dieselbilar. Nu dras även det franska bilmärket Renault in i härvan och utreds av franska myndigheter.

Antalet misstänkta Fiat Chrysler-fordon är ungefär en sjättedel av antalet Volkswagen-fordon. Totalt finns det omkring 10 000 fordon i Sverige som är av de misstänkta modellerna Grand Cherokee och Dodge Ram 1500.

– Skulle det vara så att flera koncerner har manipulerat mjukvara, så att den ger ett annat utfall i testmiljö än i verkligheten, är det naturligtvis ytterst allvarligt. Det måste bli oerhört kännbart för dem som ertappas med att luras. Det måste svida så att de avskräcker både dem och andra för att göra liknade bedrägerier i framtiden, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen, till TT.

Få drabbade

Det handlar om relativa stora motorer och det är inte säkert att de amerikanska motorerna är samma som i de europeiska bilarna, även om modellen är densamma. Sannolikt rör det sig om få kunder som kommer att drabbas på den svenska marknaden.

– Men om en enskild drabbad har blivit lurad när den köpt en ny bil så spelar inte det någon roll om det är tio till eller 10 000 till som är i samma sits, säger Fredrik Daveby.

Egna utredningar

Han skickar en stark uppmaning till alla andra biltillverkare och importörer att självmant genomföra egna utredningar, eftersom det handlar om bilbranschens trovärdighet.

– Alla andra aktörer måste inse allvaret och på eget initiativ gå ut och garantera att de har rent mjöl i påsen så att vi som konsumenter kan göra ett aktivt val.

TT har sökt Fiat Chrysler för en kommentar.

TT