Tunga namn kan få lämna SD

Publicerad 2015-04-07

Politik. William Hahne, vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU), kommer att uteslutas ur partiet, erfar Aftonbladet.

– Rena Sovjetmetoder, säger han till TT.

Även SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand utesluts, uppger han själv för Expressen.

Aftonbladet, som hänvisar till flera SD-källor och tidningen Nyheter Idag, uppger att flera personer som står Hahne nära också kommer att uteslutas.

– Det är uppenbart att (partiledaren) Mattias Karlsson med flera försöker utmåla mig och andra som något vi inte är för att legitimera orättfärdiga uteslutningar av oss. Man försöker måla ut oss som extremister för att legitimera sina odemokratiska metoder, säger Hahne till Aftonbladet.

Vidgad spricka

Gustav Kasselstrand uppger för Expressen att han kommer att uteslutas ur partiet.

– Jag har fått den informationen bekräftad, men jag vet ännu inte vad jag anklagas för, säger han till tidningen.

SD:s pressekreterare Henrik Vinge vill inte gå händelserna i förväg. Han säger att det är möjligt att folk blir uteslutna, men att inga sådana beslut är fattade än.

– Vad som har hänt är att det väckts ett antal personärenden, och ett av dem gäller Gustav, säger han till TT.

Ideologisk strid

Den ideologiska striden mellan SD och SDU har pågått länge och eskalerat. Medan SD förordar en socialkonservativ profil, vill SDU se en mer hårdför nationalistisk linje.

Det förekommer också misstankar om att Hahne använt SDU:s medlemsregister på ett otillbörligt sätt för att kalla till ett möte.

– Där finns det ett personärende sedan tidigare. Nu har det framkommit nya uppgifter och då har man begärt in nya yttranden. Det är allvarliga saker som har presenterats och de behöver redas ut, säger Henrik Vinge.

Henrik Vinge pekar på att det under längre tid funnits en oro för att SDU har vilja att förändra partiets inriktning och att den oron ökat.

– Den har accelererat i och med att man uppfattat ett samröre med externa krafter, som Nordisk ungdom. Därför har man bett dem att redogöra för sin syn på saken.

Flera hotas

När TT når Hahne rasar han ut mot partiledningen som han anklagar för att ha "ett sjukligt kontrollbehov av hela den Sverigedemokratiska rörelsen".

– När jag lyckades besegra deras kandidat i Stockholmsdistriktet blev de paranoida och tror att deras egna maktpositioner är hotade.

– Det är som är nytt är att partiledningen förbereder massuteslutningar av 20-30 personer i min närhet. Många har hört av sig till mig om att de fått brev hem om att ett personärende har öppnats. Alla beslut om uteslutningar kommer att tas den 27 april, säger Hahne som inte vet något säkert om sin politiska framtid.

Gustav Kasselstrand har inga planer på att lämna sin post som ordförande i ungdomsförbundet.

– Jag sitter kvar som SDU-ordförande. Och William Hahne blir också kvar, säger han till Expressen.

TT