Amnesty: Viktigt med tydlig kritik

Publicerad 2016-10-20

Saudiarabien. Amnesty Internationals svenska generalsekreterare motsätter sig inte diskussioner mellan Sverige och Saudiarabien, men understryker vikten av tydlig kritik där landet brister i fråga om mänskliga rättigheter.

– Jag tycker att det är bra att vi har en dialog med Saudiarabien, så på det sättet är det bra att Stefan Löfven åker dit. Sedan är det viktigt att man är tydlig med kritik mot till exempel dödsstraff och bristen på mänskliga rättigheter, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Internationals svenska sektion.

– Det är en avvägning som jag förstår att regeringen måste göra mellan handel och mänskliga rättigheter, men det kan inte vara så att pengar är viktigare än mänskliga rättigheter.

Sverige har fortfarande en viss export av vapen till Saudiarabien, något som Anna Lindenfors är kritisk till:

– Sveriges riksdag har fattat beslut om att inte exportera vapen till länder som är i krig eller där det sker systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter. Saudiarabien är i krig och Amnesty har varit på plats i Jemen och dokumenterat 30 fall krigsbrott. Jag kan inte tänka mig något land som det är tydligare att Sverige inte ska exportera vapen till.

TT