Politikerlån öppnade för greves hamn

Publicerad 2015-01-14

Österåker. Ett toppolitikerpar i Österåker lånade pengar och fick kraftig rabatt av en grevefamilj för sin skola. Samtidigt fick greven tillstånd för att bygga ut sin kontroversiella småbåtshamn i strandskyddat grönområde.

SVT:s Uppdrag granskning (UG) har utrett turerna kring grevefamiljen Douglas och det moderata politikerparet Ingela Gardner-Sundström, tidigare kommunstyrelsens ordförande, och hennes man Jan Olov Sundström, före detta ordförande i kommunens byggnadsnämnd.

Paret äger en friskola i kommunen, som ligger strax norr om Stockholm, och var tvungen att låna pengar av grevefamiljen för att kunna driva skolan. De arrenderar också marken av familjen där skolan är byggd, men betalar bara tio procent av arrendekostnaden.

Samtidigt har byggnadsnämnden gett klartecken för greven att flera gånger bygga ut sin småbåtsmarina i kommunen, i strandskyddat område detaljplanerat som grönområde. Enligt UG har det både sprängts i berg och kapats träd för byggnaderna och ett bygglov har dessutom visat sig vara felaktigt. Ingen har anmält jäv vid besluten.

Ingela Gardner Sundström anser inte att hon och hennes make varit i beroendeställning till grevefamiljen.

– Jag har aldrig upplevt det på det viset faktiskt. Det kanske låter jättekonstigt. Men det här är en helt affärsmässig relation, säger hon till programmet.

TT