Wallström vill tona ned Saudibråk

Publicerad 2015-03-13

Utrikespolitik. Utrikesminister Margot Wallström vill skruva ner tonen i konflikten med Saudiarabien och säger att Sverige inte behöver, och inte tänker begära, stöd från EU. Samtidigt försöker regeringen stoppa information från att läcka till medierna.

– Vi söker inget stöd av någon annan, det här är en bilateral fråga, en sak mellan oss och Saudiarabien, säger Wallström efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd inför nästa veckas utrikesministermöte i Bryssel.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini talade med Wallström tidigare i veckan om händelserna vid Arabförbundets utrikesministermöte i Kairo. Där stoppades Wallström från att tala, trots att hon var inbjuden hedersgäst, efter protester från Saudiarabien. Motiveringen var att Wallström med uttalanden tidigare i år blandat sig i landets inre angelägenheter.

Vill inte ha extern inblandning

Det räcker, menar utrikesministern, att Mogherini ska tala med Arabförbundets generalsekreterare om behandlingen vid själva mötet. Men något mer behövs inte, det är ingen stor sak.

– Det är inget som vi behöver någon inblandning från andra i, säger Wallström.

– Jag tycker inte att vi ska trappa upp detta, säger hon och menar att det nu gäller att hålla huvudet kallt och vårda relationerna till saudierna.

Hon vidhåller att hon inte ångrar något av det hon sagt om mänskliga rättigheter, demokrati och kvinnors rättigheter i förhållande till Saudiarabien.

– Jag har varit rak och tydlig.

Hon hävdar att hon har fått ett "otroligt stöd" för sin hållning.

Vill stoppa läckor

Samtidigt verkar regeringen stressad över situationen. Enligt Sveriges Radios Ekot skickade statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson ut ett mejl till samtliga statssekreterare i veckan där hon uttrycker oro över att information läcker från regeringskansliet. Frågan ska tas upp på statssekreterarnas möte på måndag.

Enligt Ekot är det främst Miljöpartiet som dragit på sig irritation. Flera högt uppsatta tjänstemän på departementen och flera socialdemokrater menar att det är de gröna som läcker ut mest information.

TT