Nyårsvärmen är historia - nu kommer snön

Publicerad 2017-01-02

Väder. Om nyårsvädret var som en något grå men gosig filt blir veckans väderlek mer av ett snötäcke.

– Det är kalluft över hela landet, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Frös du på nyårsafton?

Skyll inte på vädret bara.

Årets sista dag 2016 blev osedvanligt varm i stora delar av landet. 10,8 grader i bland annat Södertälje och Harstena (Östergötlands skärgård) var landets högst uppmätta nyårstemperaturer sedan 1972.

Samtidigt var det rekordvarmt i Stockholm: 10,3 grader innebar att det gamla nyårsrekordet på 8,4 rader från 1975 rök all världens väg.

Redan kallt

Men glöm det nu. Ta fram vinterkläderna igen om du inte redan gjort det.

– Kalluften har ju redan dragit ner. Vi har ju allmänt minusgrader i i stort sett hela landet just nu. Det är bara på västkusten där det ligger på någon enstaka plusgrad. Och det håller i sig i stort sett hela veckan, säger Lisa Frost.

– I norr blir det ordentligt kallt. I morgon handlar det om temperaturer på mellan 15 och 20 minusgrader för norra Norrland, så där har vi den riktigt kalla luften.

Ännu kallare

I större delen av Götaland blir det ett par minusgrader under tisdagen. I Svealand mellan två och sju minusgrader. Dessutom drar ett snöfall in österut över landet.

– Längs västkusten och i Skåne möjligen i form av regn, men i övrigt handlar det om snö.

Längre fram i veckan blir det ännu kallare i södra Sverige.

– Mellan fem och tio minusgrader för Stockholmsområdet. Så det är ju kallare luft på ingång, vinterväder, den här veckan. Och minusgraderna väntas även i Götaland, med kallare och minusgrader längs västkusten.

TT