Största bluffmålet i hovrätten på tio år

Publicerad 2017-10-16

Brott. Femton personer, varav tre huvudmän, står åtalade i ett bedrägerimål som är det största som tas upp i hovrätten över Skåne och Blekinge på tio år.

I 40 dagar kommer rättegången att pågå i hovrätten.

Genom bluffakturor, obehagliga samtal och hot om Kronofogden lurades småföretagare att betala för tjänster som de aldrig beställt. I tingsrätten dömdes de tre huvudmännen till fängelse och tolv av de 17 åtalade telefonförsäljarna till villkorlig dom. Nu tar hovrätten upp målet. Med 15 åtalade, 14 försvarare, fyra domare och tre nämndemän är målet det största som tagits upp på tio år.

– Det finns ett mål för mer än tio år sedan som var betydligt större än detta, som varade i 60 dagar, säger Lennart Svensäter, hovrättspresident vid hovrätten över Skåne och Blekinge.

Fyra domare

Inför rättegången har det tillsatts fler domare och nämndemän än normalt. Dessutom måste alla få plats i lokalerna.

– Om någon skulle bli sjuk så ska man inte behöva ställa in målet och börja om, så i stället för tre domare är man fyra, och i stället för två nämndemän så blir det tre, säger Lennart Svensäter.

Målet handlar om de tre misstänkta huvudmännen och tolv försäljare som misstänks ha lurat 2 000 småföretagare på pengar. Bedrägeriet gick ut på att lura småföretagare att betala för att avsluta eller nyteckna en erbjuden internettjänst, men den påstådda tjänsten existerar inte.

Kände sig tvingade

I vissa fall uppgav företagarna att de kände sig tvingade att betala för att inte riskera anmärkningar hos Kronofogden. Många av de drabbade företagen kallades aldrig till tingsrätten. Anledningen var att rättegången skulle ha blivit alltför stor. I den kommande rättegången kommer drygt 90 timmars vittnesmål från tingsrätten att spelas upp.

– Det finns ingen ny bevisning, utan det är samma material som tingsrätten haft, säger hovrättsrådet Lars Henriksson.

Rättegången ska avslutas senast den 21 december.

TT