Osäkerhet kring uppgifter om frisläppt svensk

Publicerad 2017-10-24

Politik. Den svenske förläggaren Gui Minhai har släppts fri, uppger kinesiska myndigheter.

Men oklarheten är stor om var han nu befinner sig.

"Han har alltså försvunnit igen", säger hans dotter Angela Gui.

Än så länge har utrikesdepartementet fått knapphändiga uppgifter från de kinesiska myndigheterna om frisläppandet av Gui Minhai.

– Vi kan ge besked om att han ska ha frigivits i Kina, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD, till TT.

– Vi vill ha mer information än så här. Vi fortsätter att arbeta för att få fram mer. Det finns en del uppgifter vi vill få klarhet i.

Väntar på telefonsamtal

Gui Minhais dotter väntar på att få ett telefonsamtal från sin pappa, som försvann under oklara omständigheter för två år sedan. Just nu vet hon inte var han finns.

"Det är viktigt att understryka att han enligt uppgift släppts, men alltså INTE är fri. Han har alltså försvunnit igen", skriver Angela Gui i ett mejl till TT.

Statsminister Stefan Löfven (S) uppger att UD och ambassaden i Peking försöker få kontakt med Gui Minhai.

– Vi vill ju veta var han finns för att komma i kontakt och få veta att allt är bra. Inte minst hans familj och hans nära och kära vill ju veta var han befinner sig, säger Löfven.

– Det är ett glatt besked att han är frisläppt, om han nu är det. Jag utgår från att han är det.

En nypa salt

Enligt Angela Gui informerade det kinesiska utrikesdepartementet den svenska ambassaden om att hennes pappa skulle friges den 17 oktober.

"Varken jag eller andra familjemedlemmar har fått någon information. Det är fortfarande mycket oklart var han befinner sig. Jag är djupt oroad över hans situation", skriver Angela Gui i ett pressmeddelande.

– Trots att han har sagts vara fri i en vecka har han inte fått kontakta vare sig familj eller vänner och ingen vet var han är. När man är fri i Kina, så betyder det inte nödvändigtvis samma sak som i Sverige, säger författaren och frilansjournalisten Jojje Olsson, som arbetar med en bok om fallet.

Han säger att det finns många exempel på människorättsadvokater och demokratiaktivister som har släppts, men under flera år levt under husarrest eller övervakning, utan möjlighet till kontakt med omvärlden.

– Att kinesiska myndigheter säger att man är fri bör ibland tas med en nypa salt, särskilt om vänner och anhöriga inte får kontakta personen i fråga. Helt fri är man inte förrän man kan kontakta vem man vill och resa vart man vill, säger Jojje Olsson.

Försvann från Thailand

Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand den 17 oktober 2015. Ungefär samtidigt försvann också fyra av hans kollegor. De arbetade på ett förlag och i en nu igenbommad bokhandel i Hongkong, som gav ut känslig politisk populärlitteratur om den kinesiska ledningen.

I och med att Gui Minhai släppts ska alla fem vara fria.

På Amnesty Sverige är man försiktigt positiv till uppgifterna om att Gui Minhai ska ha släppts fri.

– Den dagen han blir fri är det förstås fantastiskt för han har suttit fängslad på helt godtyckliga grunder, säger talespersonen Ami Hedenborg.

TT