Hade sorg - frias från sjöfylla

Publicerad 2017-05-12

Brott. En rysk sjökapten, som greps misstänkt för grovt sjöfylleri i Åhus hamn tidigare i år, frias av Malmö tingsrätt. Kaptenens förklaring är att han drack för att dränka sorgen efter sin avlidna hustru - men att detta skedde först när han inte längre hade ansvar för fartyget.

Lastfartyget var på väg in i Åhus hamn den 31 mars för att lossa sin last, när en av Sjöfartsverkets lotsar fattade misstankar om att kaptenen var berusad. Prover visade på hög alkoholkoncentration i blodet, och mannen greps och anhölls senare.

Kaptenen har berättat att han nyss hade fått besked hemifrån att hans hustru avlidit, och att han då hade druckit en mindre mängd vodka i sin hytt. Därefter återvände han till kommandobryggan, men efter att lotsen hade kommit ombord gick han tillbaka till hytten för att dricka ännu mer.

Enligt rätten kan det inte uteslutas att den höga alkoholkoncentrationen uppstått efter det att lotsen tagit över ansvaret för fartyget, och friar därför mannen. Även åtalet för vårdslöshet i sjötrafik ogillas, skriver rätten i ett pressmeddelande.

TT