Medvind för S i förtroendemätning

Publicerad 2014-03-06

Göteborg. Socialdemokraterna har gått om Moderaterna i årets förtroendebarometer om svenskarnas inställning till myndigheter, företag och andra aktörer.

– Högervinden har mojnat betydligt, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet.

Enligt årets förtroendemätning, som presenteras i dag, har S har gått upp från 34 till 36 procent. Moderaterna har samtidigt tappat rejält, från 42 till 33.

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, går det i linje med att även regeringen tappat i förtroende jämfört med i fjol.

– Om du lägger den här kurvan jämte förtroendet för regeringen blir det nästan en spegelbild. Moderaterna är extremt associerade med regeringen.

– Det tydliga vi ser i svensk politik är att den högervind som fanns 2010 har mojnat betydligt. Det syns i opinionsmätningarna och det syns i den här förtroendebarometern.

Siffrorna om svenskarnas inställning till myndigheter, företag och andra officiella aktörer som olika medier och de politiska partierna presenterades i dag i samband med mediedagarna i Göteborg. Bakom undersökningen ligger Medieakademin. Den har utförts av Göteborgs universitet i samarbete med TNS Sifo.

Precis som i fjol är det Sveriges Radio som står högst i kurs bland bland medierna i årets förtroendebarometer. 73 procent av de tillfrågade svarade att de har mycket eller ganska högt förtroende för SR, följt av Sveriges Television på 71 procent.

1 200 personer har svarat via en nätenkät i februari.

– Public service spelar lite i en egen division. Det har med förväntningar att göra, vi förväntar oss andra saker av public service än vad vi gör av exempelvis TV4, säger Ekengren Oscarsson.

Undersökningen visar samtidigt att den yngsta gruppen, 16-29 år, överlag har lägre förtroende för de olika medierna i år än i fjol. Bland annat har förtroendet för Facebook, Google och Twitter rasat.

Henrik Ekengren Oscarsson tycker att det är lite för tidigt att dra slutsatser av nedgången.

– Det är alltid lite så när man ser oväntade resultat, då blir man lite försiktig och vill se fler mätningar.

Twitter har tappat i förtroende och ligger nu lägst i listan på 10 procent, på samma nivå ligger Expressen. Strax ovanför ligger Arbetsförmedlingen och Sverigedemokraterna på 11 procent. Migrationsverket har klättrat några steg från förra årets bottenplacering.

31 procent av de tillfrågade har valt att nämna ett namn på en journalist de särskilt uppskattar. I den listan ligger Janne Josefsson i topp före Leif GW Persson, André Pops, Peter Wolodarski och Lotta Bromé.

– Det är väldigt få som nämner ett namn, samtidigt som det blir allt fler olika namn som nämns, påpekar Toivo Sjörén på TNS Sifo.

TT