Andra uppmärksammade terrormål

Publicerad 2016-11-17

Brott. En man har häktats av Uppsala tingsrätt misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Han häktas av Uppsala tingsrätt på den lägre misstankegraden - skäligen misstänkt.

Att personer i Sverige åtalas eller döms för terroristrelaterade brott är relativt ovanligt. Här är några fall från det senaste året:

Februari 2016: En 17-årig svenska från Linköping dömdes till fängelse av en domstol i Wien för att ha försökt ansluta sig till IS i Syrien. Hon greps i december 2015 på en tågstation i Wien. På sociala medier hade hon hyllat IS och uttryckt sympati för jihad. Hon greps sedan familjen märkt hur hon radikaliserats och slagit larm när hon försvann från hemmet. Flickan nekade till brott. Hon slapp fängelsestraff eftersom hon redan suttit häktad den tid som fängelsestraffet omfattade (en månad).

Mars 2016: Två män från Göteborg dömdes till livstids fängelse för terroristbrott som begicks när två män mördades i Syrien 2013. Fallet fick mycket uppmärksamhet på grund av filmsekvenser som visade hur en grupp skar huvudena av två män. Filmerna ska vara inspelade våren 2013 i staden Aleppo i Syrien. Männen ansågs av hovrätten ha deltagit på ett så aktivt sätt i morden att de skulle betraktas som gärningsmän.

Juni 2016: En 21-årig man dömdes till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott. Mannen hade skaffat en tryckkokare, ljusslinga, stålkulor, aceton och andra föremål för att tillverka en splitterbomb till ett terrorattentat. Förutom de beslagtagna föremålen hade mannen instruktioner om bombtillverkning och propagandamaterial från IS. Dessutom försökte han vid två tillfällen i juni 2015 ansluta sig till IS men stoppades i Turkiet.

November 2016: I Svea hovrätt pågår förhandlingar mot en 25-årig man från Södertälje som greps på Arlanda i april. Mannen misstänks ha haft som avsikt att ta sig till Syrien och ansluta sig till al-Nusra-fronten. Det är första gången som den nya lagen om förbud mot terrorresor prövas. I 25-åringens dator har utredarna hittat hundratals bilder med koppling till radikal islamistisk terrormiljö. Mannen säger att hans avsikt inte var att strida utan hjälpa människor humanitärt. I tingsrätten friades han.

TT

Följ ämnen i artikeln