Hon gör vegetariskt blod av tobak

Publicerad 2016-12-07

Forskning. Äkta människoblod har varit en bristvara, särskilt vid stora olyckor, jordbävningar eller krig.

Kanske kan vegetariskt blod från genmodifierad tobak bli räddningen.

Professor Li-Hua Zhu är nöjd med tobaksplantorna som tittar upp ur jorden i det skarpa ljuset inne i Biotronen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. I deras blad sprutar hon gener för mänskligt hemoglobin. Plantorna får då ett tillfälligt proteinuttryck, som gör att de producerar mänskligt hemoglobin, som sedan kan extraheras ur bladen.

– Det har gått väldigt bra. Vi har testat olika egenskaper hos hemoglobinet och det ser än så länge väldigt bra ut.

Vegetariskt blod

Några mil bort, på Lunds tekniska högskola (LTH), försöker kollegor till henne samtidigt att utvinna hemoglobin ur havre, sockerbetor och bondbönor. LTH-professor Leif Bülow kallar det vegetariskt blod.

Nu är det inte komplett blod, utan bara hemoglobin, som framställs i forskningslaboratorierna på detta sätt. Men genom sin roll som transportör av syre är hemoglobinet en viktig blodkomponent.

– Vi har begränsad tillgång till blod, speciellt i nödsituationer. Om vi kan hitta en ersättning för äkta blod kan man rädda liv på ett enklare och mer effektivt sätt, säger Li-Hua Zhu.

Hon ser tobaksplantan som en perfekt liten fabrik och hoppas att forskningen på sikt kan bli viktig i fattiga länder, där tillgången på donerat blod i många områden är obefintlig.

På Alnarp fokuserar man nu dels på att hitta den optimala produktionsmetoden, dels på att utvärdera egenskaperna hos det hemoglobin som tobaksplantorna ger. Det tredje steget blir att testa det i cellkulturer och på möss, innan försök kan göras på människor.

Akut vid blodvirussmitta

Hur fort det kommer att gå innan forskningen är i mål beror på hur akut behovet är, menar Leif Bülow. Det är till exempel inte osannolikt att världen återigen skulle drabbas av en blodvirussmitta i klass med hiv.

– Då kommer trycket på att få fram alternativt blod bli väldigt stort, säger han.

Det optimala vore om hemoglobinet från växterna kan förvaras i pulverform i ambulanser, tycker han. När behovet uppstår blandas pulvret med vatten och kan sprutas in i kroppen.

– Vi vill inte alls konkurrera med det naturliga blodgivningssystemet, utan det här blir ett komplement.

TT