Inget brott efter polisinlägg på Facebook

Publicerad 2017-02-17

Brott. En polis i Örebro blev anmäld för hets mot folkgrupp efter ett uppmärksammat inlägg på Facebook. Nu har förundersökningen lagts ner.

Den polisman från Örebro, vars Facebookinlägg om invandrare fick stor spridning, har inte begått något brott. Inlägget publicerades på hans privata sida den 3 februari och anmäldes av polisledningen i Örebro samt ett par privatpersoner för hets mot folkgrupp.

Åklagare vid särskilda åklagarkammaren beslutade under fredagen att lägga ned förundersökningen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– När det gäller hets mot folkgrupp gäller det att ha klart för sig att vi har en långtgående yttrandefrihet och fri debatt med stöd i regeringsformen och Europakonventionen. Det ger ett långtgående skydd för yttrandefriheten. Inlägget utgör inte en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp, säger chefsåklagare Maria Sterup till TT.

Aldrig misstänkt

I inlägget listade polismannen "länder som representerar veckans alla brott". Sedan räknade han upp fiktiva namn på misstänkta gärningsmän, som i bara något enstaka fall klingade typiskt svenskt, och där la han till "va är det sant".

I ett ytterligare inlägg har polismannen skrivit att han inte vill hänga ut asylsökande och invandrare som kriminella men beskriver att han är bekymrad över att invandrande kriminella "överbelastar och håller på att stjälpa vårt rättssystem".

Tittat på flera rubriceringar

Maria Sterup berättar att hon även tittat på andra brottsrubriceringar som tjänstefel eller brott mot tystnadsplikten i sin undersökning men inte funnit att polisen är skyldig till detta. Polisen har aldrig formellt varit delgiven misstanke.

– För att man ska delge en person misstanke om brott så måste man kunna skriva en gärningsbeskrivning som jag ska kunna ta ställning till. Det har inte gått, säger Maria Sterup.

TT