Ohlsson utmanar Björklund som L-ledare

Uppdaterad 2017-07-02 | Publicerad 2017-06-02

Politik. Tidigare EU-ministern Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om posten som partiledare för Liberalerna. Vinner hon inte striden lämnar hon partiet, meddelar hon i SVT Aktuellt.

– Efter en väldigt stark diskussion inom mig själv och ett moget övervägande kommer jag att säga ja till att vara till förfogande till att kunna bli partiledare, säger hon.

Därmed tar hon en öppen strid med Jan Björklund om att leda Liberalerna.

Många uppfattar Liberalerna som att det har blivit ett hårdare parti de senaste åren, tror Birgitta Ohlsson som i stället vill ha mer "raka rör och mer socialliberala inslag".

– Jag vill inte överdriva de ideologiska skillnaderna mellan mig och Björklund. Men jag tror att det handlar väldigt mycket om tonläget, tyngdpunkten och tonvikten. Och kanske också den ideologiska trovärdigheten, där vi har landat väldigt olika, säger hon i Aktuellt.

Starkt stöd för Björklund

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm ser en fara med att partiet med 15 månader kvar till valet tvingas ägna ett halvår framöver åt interna diskussioner.

"Vi behöver i stället använda all kraft till att prata med väljare och att presentera vår politik" skriver hon i ett uttalande till TT.

"Min bedömning är att partiets stöd för Jan Björklund är starkt. Det är min övertygelse att den politiska förnyelse som partiet nu genomgår under Jan Björklunds ledning har en rejäl chans att leda till valframgång. Jans politiska tyngd och stora erfarenhet är en viktig fördel jämfört med övriga partiledare", skriver hon.

Spelar ett högt spel

Den oväntade utmaningen från Ohlsson ska ses som att hon har gjort bedömningen att det är "nu eller aldrig", menar Svend Dahl, statsvetare och chef för Liberala nyhetsbyrån.

– Hon spelar ett högt spel nu, för hon vet nog att hon inte är aktuell som partiledare längre om Björklund sitter kvar till efter valet 2018, säger han till TT.

Om stödet för Ohlsson är tillräckligt stort är svårt att säga, anser Svend Dahl. Han pekar på att det i höstas, när det spekulerades i frågan, stod klart att hon inte hade stöd som räckte för att ta över partiledarposten.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, vill inte heller spekulera i hur starkt stöd Birgitta Ohlsson kan tänkas ha.

– Hon har ju varit lite av en tudelare. Hon är av många omtyckt, men också kontroversiell. För många står hon nog för den traditionella socialliberalismen som många längtat efter, säger hon.

Vill inte lämna

I november har Liberalerna landsmöte och i teorin skulle Björklund kunna tvingas bort som partiledare då - om inte ett uppenbart bristande stöd gör att han innan dess har avgått självmant.

Svend Dahl tror dock inte på ett snabbt partiledarbyte, men konstaterar att oväntade saker kan ske.

– Partiledarskiften har ju en egen dynamik, säger han.

Det har varit tydligt att Jan Björklund inte vill lämna partiledarposten - och det har tidigare spekulerats i varför, noterar Madestam.

– Det kan ju ha varit för att han inte vill ge Ohlsson chansen till posten, säger hon.

Tidigare på torsdagen - innan Ohlssons besked - sade Jan Björklund till TT att han bedömer att han har ett starkt stöd i partiet, även om det inte är hundraprocentigt.

– Jag är väldigt taggad och sugen att fortsätta den här uppgiften, att fortsätta förnyelsen av vår politik, att leda partiet i valrörelsen till en valseger och sedan bilda en ny svensk regering.

"Då lämnar jag"

Birgitta Ohlsson har meddelat riksdagsgruppen och Björklund själv sitt beslut. När hon i Aktuellt får frågan om vad hon gör om utmaningen mot Björklund misslyckas svarar Birgitta Ohlsson:

– Då får jag, på samma sätt som Jan Björklund, tänka som så att man får göra något annat i politiken.

– Då lämnar jag.

Den senaste tiden har flera av Liberalernas lokalavdelningar krävt förnyelse i partiet och under dagen har en rad L-företrädare i landet uttryckt missnöje med Jan Björklund som partiledare och i stället ställt sig bakom Birgitta Ohlsson.

Styrelsen för Liberalerna i Skåne meddelar dock att den har fortsatt fullt förtroende för Jan Björklund.

"Vi ser att han är den som är bäst lämpad att leda partiet till framgång i valet 2018 och nominerar därför Jan. Detta står klart efter kvällens styrelsemöte", heter det i ett pressmeddelande.

TT

Följ ämnen i artikeln