Ål och torsk på fiskemöte i Luxemburg

Publicerad 2017-10-09

Fiske. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) hoppas få med sina EU-kollegor på ytterligare minskat torskfiske i Östersjön.

Ålen lär däremot fortsatt få fiskas, trots EU-kommissionens förslag om förbud.

På väg in till dagens jordbruks- och fiskeministermöte i Luxemburg konstaterar Bucht att Sverige står tämligen ensamt när det gäller ett förbud för ålfiske i Östersjön.

– Där är väl inte förhoppningarna så stora att få någon med. Men vi har ju ändå ett mandat som gör att vi kan vara med och påverka kvoterna på alla bestånd, säger landsbygdsministern, som tydligt hoppas att den svenska ållinjen i stället kan användas som påtryckningsmedel för de övriga fiskekvoter som nu ska sättas.

– Framför allt på torsken, både på östra och västra beståndet, så måste vi få ner de förslag som ligger på bordet, likaså på laxen, säger Bucht.

Vill få ner torsken

För torsken har EU-kommissionen föreslagit en oförändrad kvot i västra Östersjön jämfört med i år och en minskning i östra Östersjön med 28 procent. Om det går att få ner de siffrorna ytterligare återstår att se.

TT: Hur långt skulle du vilja få ner dem?

– Jag vill inte gå in på någon spekulation om procentsatser förrän jag sitter vid bordet, säger Bucht.

Bra med upplyft ål

Vad gäller ålen hoppas Bucht att EU-kommissionens förslag om fiskeförbud ska bli en väckarklocka - även om det knappast går igenom redan nu.

– Jag tycker det ändå är bra att kommissionen har lyft upp ålen. Den är ju väldigt väldigt illa utsatt och det är bra att det kommer upp till diskussion. Det kan ju också göra att andra länder börjar ändra sin inställning till det här.

TT: När är EU moget för ett större ålfiskeförbud? Om fem år?

– Sverige vill ju ha det nu, men mogenheten hos de andra verkar inte finnas i dag i alla fall. Men när det kommer törs jag inte spekulera i, säger Sven-Erik Bucht i Luxemburg.

Luxemburg, TT:s korrespondent